A Seamless Extension to a Beautiful Lakeside Home

Despite having great character, an existing 1970’s Oamaru Stone home was insular and had no visual or physical connection of the fantastic lake views directly over the adjoining lakeside reserve. The clients considered pulling the house down but as the house was well constructed with good materials and workmanship, it was decided to develop upon the character of the existing house and to add new living areas and a master bedroom suite that could be a lot more transparent to connect to the uninterrupted lake & mountain views while allowing vistas through the building into private courtyards and landscaping.

Rooms of the existing house were inward looking so these became the bedrooms, a media room, a study and services spaces, while a new extensively glazed pavilion with living spaces was added to the lakeside of the home.

From this mix of old and new, a number of themes were developed upon; Open / Enclosed ; Day / Night ; Summer / Winter ; Formal / Informal. Individual external spaces were created with each of the internal spaces having its own outdoor court allowing users to follow the sun, avoid the wind or to seek some privacy.

Adjustable cedar shutters slide along the verandahs of the living spaces providing protection from the lower angled sun to the east and west while providing options for privacy. The dynamic screens are often left closed but with the shutters open to provide a dappled light and to frame different vistas at different times of the year.

Ceilings to new areas where either vaulted to match parts of the existing house, or flat ceilings were kept at a high 3m stud. This meant that mountain tops were not cut short and that a generous volume was achieved.  Where there is extensive glazing, acoustic ceiling linings were utilised to stop reverberation and to create a calm acoustic space. Oamaru stone acts as the common link between new and old sections of the house, as well as new landscape elements.

Oamaru stone is also brought into the house, connecting the external cladding into the entry and link spaces and cladding both the interior and exterior of the chimneys. Different techniques such as sawn or bolstered faces and random widths were all utilised to celebrate the properties of this unifying material.

 

Photographer: Andrew Urquhart